perjantai 15. toukokuuta 2015

Hääsuunnittelun muistilista osa 1: 1,5-1 vuosi ennen häitä

Noniin, on aika potkaista hääsuunnittelu käyntiin! Avukseni olen koonnut itselleni eri lähteistä muistilistan, joka sopii juuri meidän häihimme. Kannattaakin tehdä itselleen oma, johon kirjoittaa kaikki pienimmätkin muistettavat asiat. Pinterest on loistava keksintö kaikille vähänkään englantia osaavalle morsiamelle! Suosittelen!

Vuosi tai puolitoista vuotta häihin voi tuntua pitkältä ajalta, mutta nyt on aika tehdä ne suuret päätökset. Itse olen ajatellut suunnittelevani häät niin, että kaikki on tehty ja askarreltu ja varmistettu kuukausi ennen hääpäivää, joten minulla on kokonainen kuukausi aikaa (stressata) keskittyä nauttimaan elämästä mieheni kanssa.


1. Tee alustava budjetti.


Kuva: handbag.com

Keskustele miehesi kanssa rahankäytöstä, et halua riidellä tästä aiheesta myöhemmin. Budjetti vaikuttaa kaikkeen. On selvä ero millaiset häät saa 5000 eurolla, kuin 15000 eurolla. Päättäkää selvä absoluuttinen yläraja rahankäytölle. Tuhlaamalla koko omaisuutesi ja ottamalla kulutusluottoa pankista (tai pikavippejä) et tee itseäsi yhtään sen onnellisemmaksi - ehkä jopa päinvastoin, kun maksat häitäsi seuraavat kymmenen vuotta.

Budjettisuunnitteluun löytyy useita pohjia esimerkiksi täältä tai täältä. Nämä budget plannerit ovat englanniksi, mutta ymmärrettäviä ainakin google-kääntäjän avulla. Maksaa vaivaa myös hieman googletella eri palveluiden hintoja, ettei tule yllätyksiä. Esimerkiksi hääpuvun pesettäminen voi maksaa 200 euroa, esteettömyystodistus on maksuton ja maistraatin tuomari maksaa 200 euroa ja matkakulut päälle.


2. Katsele ja varaa juhlapaikka.


Kuva: driveinnovation.org
Tämä on seuraavaksi suurin päätös. Tämän päätöksen tekemiseen saat apua täältä.


3. Varaa vihkipaikka tai kirkko.


Kuva: mariahedengren.com

Huomioi, että osaan kirkoista voi tehdä varauksen vasta tietyn ajan päähän, esimerkiksi vuoden päähän. Ole siis ajoissa liikkeellä, jos haluat mennä juuri rippikirkossasi naimisiin. Mikäli suunnittelette siviilivihkimistä, voi tuomarin varata aikaisintaan kaksi kuukautta ennen hääpäivää.


4. Tee alustava vieraslista.


Kuva: weddinghappy.com

Budjetti vaikuttaa tähänkin. Kannattaa miettiä tarkkaan, keitä haluat häihisi. Tappelevatko serkun kummin poika ja pikkuserkkusi aina kun saavat alle vähän miestä väkevämpää? Jätä toinen kutsumatta.


5. Mieti häiden teemaa.
Kuva: aproposcreations.com


Nämä menevät ehkä vähän yli. Juhlapaikka vaikuttaa suurelta osin häiden teemaan. Monet valitsevat väriteeman, jota voi kuljettaa häiden läpi kutsuista kiitoskorttiin saakka. Jos juhlapaikkanne on meren rannalla, voi esimerkiksi meriteema olla teille sopiva.


6. Varaa valokuvaaja.

Tämä on omalta osaltani vaatinut pitkän linjan googlettelua. Haluaisin löytää kaikki lähiseudun valokuvaajat, jotta valitsen varmasti sen kaikkein parhaan. Osa valokuvaajista ottaa pelkästään potrettikuvia, osa valokuvaa koko hääpäivän - asiallista korvausta vastaan tietenkin.


7. Varaa DJ tai bändi.


Maroon 5:sta voi olla vaikea saada omiin häihin. Kuva: huffingtonpost.com

Hyvät ja suositut hääbändit varataan aikaisin. Mikäli veljelläsi ja hänen kavereillaan on bändi, sinulla ei ole mitään hätää. 


8. Katsele häämatkoja.


Kuva: vendors.offbeatbride.com

Ensiksi kannattaa miettiä milloin haluatte lähteä häämatkalle. Jos vastauksenne on "sitten joskus", voi tämän kohdan hypätä suosiolla yli. Mutta mikäli mielitte matkaan heti häiden jälkeisenä maanantaina, kannattaa matkoja katsastaa jo nyt. Miehen kanssa voi olla suotavaa keskustella matkakohteesta, koska muuten aurinkoa karttava brittimiehesi istuu hotellihuoneessa koko loman, kun sinä makaat rannalla.


9. Valitse avustajat.


Kuva: pinterest.com

Tähän kohtaan kannattaa erityisesti panostaa. Vaikka olisitte parhaan ystäväsi kanssa tunteneet lapsuudesta saakka, ei silti tee hänestä hyvää kaasoa/bestmania. Mieti, millainen ystäväsi on järjestämään asioita. Onko hän sellainen joka viikonloppuna puhui olohuoneen maalaamisesta tai puutarhavajan rakentamisesta ja seuraavalla viikolla seinät on maalattu ja vaja rakennettu. Vai onko hän sellainen jonka olkkarin seinät on edelleen kahden vuoden jälkeen maalaamatta. Niinpä. Kohteliasta on myös kysyä ko. henkilöltä, suostuuko hän avustajan tehtävään. Siskoni yllättyi, kun kerroin hänelle, ettei häät ole kaasolle mitkään juhlat, vaan työtä.


10. Mieti kuljetukset.


Kuva: guidesforbrides.co.uk

Millaisia kuljetuksia tarvitsette? Millä menette kotoa vihkipaikalle? Entä vihkipaikalta juhlapaikalle? Jos haluaa vuokrata jonkun hienon auton tai hevoskärryn, kannattaa tehdä kyselyitä jo hyvissä ajoin. Entä yöllä juhlapaikalta hääyötä viettämään? Suosittelen varaamaan tähänkin kuljetuksen. Ei ole kovin ladylike odottaa taksia kahta tuntia pimeässä ja kylmässä, kun vieraatkin ovat jo lähteneet.


11. Missä hääyö vietetään?


Kuva: weddingdash,com

Hotellien sviitit ja paremmat huoneet voivat olla varattuja jonkun kaupungissa olevan tapahtuman takia, joten ajoissa kannattaa olla. Jos haluaa hotelliin, kannattaa mainita, että on tulossa hääyötä viettämään, niin hotellin henkilökunta osaa varata huoneeseen shampanjaa ja mahdollisesti koristelua. Tai ainakin päästää avustajanne koristelemaan sinne ajoissa.

Hääyön voi viettää myös kotona. Komenna avustajanne koristelemaan (ja siivoamaan) koti hääyönviettokuntoon hyvissä ajoin.


12. Ulkopaikkakuntalaisten majoittaminen.

Meille tulee sukulaisvieraita Englannista. Heidän majoittamiseen kannattaakin uhrata hieman ajatusta. Toivoisin, että he menisivät hotelliin ainakin häitä edeltävänä yönä ja hääyönä. Näin kaikki välttyvät siivoamiselta. Hotelleista kannattaa kysyä yhteistyötarjousta, huoneet voi saada halvemmalla, kun kertoo kuuluvansa tähän hääporukkaan.

Voi vieraat kotiinsakin majoittaa, meilläkin on useampi nukkumispaikka. Mutta olen ajatellut olevani kotona häitä edeltävän yön kaasojen kanssa, joten tässä tapauksessa olisimme hotellissa häitä edeltävänkin yön.


13. Morsiuspuvun metsästys alkakoon!


Kuva: bostonmagazine.com

Aikainen lintu nappaa madon tässäkin vaiheessa. Syksy on usein hääpuvun metsästyksen aikaa - tällöin morsiuspukuliikkeisiin tulee uutta mallistoa ja vanhoja voi saada alennushinnoin. Morsiuspukua on ainakin hyvä alkaa katsella vuotta ennen häitä: millaisesta malleista pidät? Saako olla pitsiä? Valkoinen, ivory vai hento blush?


Kuva: imgbuddy.com

Asusteita kannattaa myös vähän harkita. Millaiset korot aiot laittaa? Haluatko ehdottomasti olkaimelliset rintaliivit hääpäivänäsi vai et rintaliivejä ollenkaan? Kaikki vaikuttaa kaikkeen. Olkaimelliset rintsikat eivät näytä hyvältä syvään uurretun selkä-aukon kanssa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti