maanantai 11. toukokuuta 2015

Juhlapaikan valinta

Häiden suunnittelu perinteisesti alkaa juhlapaikan valinnalla. Ajoissa kannattaa olla, sillä suosituimmat juhlapaikat voidaan varata jopa kaksi vuotta etukäteen. Netistä löytyy useita listoja hääpaikoista ja selailemisen arvoisia ovat myös erilaiset keskustelupalstat.

Mitkä asiat kannattaa ottaa huomioon juhlapaikan valinnassa?

Juhlatilan koko ja vieraiden määrä
Pitäisi olla itsestään selvää ja jo maalaisjärkikin sen sanoo, ettei sadan henkilön juhlatilaan kannata ahdata 120 vierasta. Tilaa ei ole tässä kohtaa edes hengittää. Vastaavasti 300 hengen teatterisaliin ei kannata järjestää häitä 50:lle lähimmälle sukulaiselle ja ystävälle.

Pienemmille häille voisi olla hyviä tiloja esimerkiksi koti, mökki, suvun maatila tai ravintola. Ravintolat eivät usein peri tilavuokraa lainkaan. Usean sadan vieraan häille taas sopivat urheiluseurojen talot, navetan yliset, messukeskuksen tilat ja vanhat tehdaskiinteistöt.


Manilla, Turku. Kuva: venuu.fi


Häiden tyyli ja teema
Urheiluseurantaloon voi olla vaikea loihtia kartanon tunnelmaa, silloin kannattaakin valita juhlapaikaksi joku lukuisista kartanoista. Minimalismia tavoittelevalle tai jonkin tietyn teeman haluavalle kartanoissa voi olla jo liikaa tiettyyn aiheeseen soveltuvaa "koristelua", jota ei voi poistaa. Toisaalta tällöin ei juuri muuta koristelua tarvita. Industrial-teema itsessään vaatii teemaan sopivan juhlapaikan - vanhan teollisuusrakennuksen. Myös museoviraston vuokrattavia tiloja kannattaa vilkaista.


Yök.
Budjetti
Hääjuhlapaikan tilavuokra ja ruoka ovat häiden suurimmat menoerät. Jos valitsee juhlapaikan, jonka tilavuokra pelkästään on 3000€, voi yrittää supistaa jostakin toisesta kohdasta (tai sitten vaan kinuta vanhemmilta tai pankilta lisää rahaa). Juhlapaikka onkin yksi hyvä kohta pihistellä. Ulkohäät voi järjestää vaikka naapurin isossa puutarhassa, naapurin luvalla tietenkin, tai maalaisromanttiset häät landella asuvan isosedän kaiman naapurin navetan ylisillä. Pieni korvaus on silti kohteliasta sukulaisillekin maksaa tilojen käytöstä. Jos ei ole kovin kranttu juhlapaikan suhteen, saa urheiluseurojen taloja vuokrattua melko edullisesti. Jos itse kuuluu johonkin yhdistykseen, kannattaa oman yhdistyksen tilat käydä läpi - löytyisikö sieltä sopiva sopuhintaan? 

Yksi iso tila vai monta pientä huonetta?
Tämä oli meillä suuri kriteeri, emme halunneet useaa pientä huonetta. Pienet huoneet eristävät juhlavieraat toisista, eikä kaikki vieraat näe morsiusparia koko aikaa. Tosin joissain kartanoissa on kamerat, jotka kuvaavat hääparin pöytää ja huoneissa isot taulutelevisiot. Suuren juhlatilan hyötyjä on esimerkiksi hyvä puheiden kuuluvuus ja ohjelman seuraaminen.


JS Disain Photography - Kankaisten kartanon navetta
Pitopalvelu
Moniin juhlapaikkoihin täytyy ottaa paikan oma pitopalvelu. Voi olla hankalaa löytää juhlapaikkaa, johon saisi tuoda oman pitopalvelun tai tehdä itse ruuat. Me oikeastaan toivommekin, että suosikkipaikallamme olisi oma pitopalvelu, niin säästyisi senkin etsinnältä.

A-oikeudet
Suomalaisissa häissä tärkeintähän on ilmainen viina. Ja jos juhlapaikalla on a-oikeudet, viina ei hääparille ainakaan ole Tallinna-ilmaista. Jos paikka on täydellinen, voi aina tehdä ratkaisun niin, että tarjoaa alkumaljat ja ruokajuomat ja lopun illan saa jokainen maksaa omasta pussistaan. Tai valita hääpaikan, jossa ei ole a-oikeuksia ja lähteä Tallinnaan.

Mikäli a-oikeudet ei ole ongelma, voisi ajatella häiden järjestämistä ravintolassa tai hotellissa.

Location, location, location
Ei nyt ihan niin tärkeää, kuin asuntokaupoissa, mutta sijaintia kannattaa ehdottomasti miettiä. Onko unelmien kirkko edes kohtuullisen matkan päässä? Joututteko kotipaikkakunnaltanne matkustamaan useamman kymmentä kilometria palavereihin ja koristelemaan?

Hääpaikan metsästys ja valinta on pitkä prosessi, joka alkaa googlettelulla. Useamman tunnin googlaamisen ja kaikkien mahdollisten paikkojen syynäämisen jälkeen valitaan ne, joita mennään katsomaan. Ja siellä tunne ratkaisee. Ystäväni jätti yhden hääpaikan valitsematta, koska paikan emäntä päästeli tuhnuja koko esittelykierroksen ajan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti