keskiviikko 5. elokuuta 2015

Hääkutsuetiketistä

Kutsu häihin on esimakua tulevasta juhlasta, niinpä mitä arvokkaammat ovat juhlan puitteet, sitä virallisempi tulisi kutsun kieliasun olla.

Yksinkertaisuudessaan hääkutsusta tulisi käydä ilmi seuraavat asiat: kuka kutsuu kenet, mihin juhliin, minne, milloin ja mihin aikaan. Lisäksi tulisi käydä ilmi pukukoodi ja miten vastauksesta ilmoitetaan ja kenelle. Nykyään hääpari itse toimii kutsujana, mutta mikäli maksumiehinä toimivat myös parin vanhemmat, on heidätkin syytä mainita kutsujina.


Kuva

Ketä sitten häihin tulisi kutsua? Loppupeleissä hääpari itse saa päättää, keitä häihinsä kutsuu. Vieraiden tulisi olla sellaisia henkilöitä, joiden läsnäolo on hääparille (ei anopille) erityisen tärkeää. Myös sellaiset ihmiset tulisi kutsua, joiden kanssa on tulevaisuudessakin tultava toimeen.


Kuva

Miten tehdä jos tiedät alkkissetäsi aina humalapäissään riitelevän koko suvun kanssa? Mitään selkeää ohjetta tähän ei ole. Mikäli setäsi on sinulle kuitenkin rakas, kannattaa ottaa asia suoraan hänen kanssaan puheeksi. Jos setä lupaa käyttäytyä ja olla vaikka kuskin roolissa, on hän varmasti tervetullut juhliinne. Muussa tapauksessa sedän voi aivan hyvin jättää kutsumatta. Et varmaankaan halua, että häänne muistetaan siitä kun joku kuoli tai vammautui tappelussa? Muista, että pelkät elämänkatsomuksellliset tai mielipide-erot eivät saisi nousta kutsumatta jättämisen syyksi.


Kuva

Kohteliasta on kutsua vieraiden avio-, avo- ja kihlapuolisot. Mikäli puoliso ei ole tervetullut juhlaan, voi vieraskin etiketin mukaan jättää tulematta. Tässä kohtaa kannattaa noudattaa johdonmukaisuutta - jos kutsut osan työkavereitasi avecein ja osan ilman, voi joku vetäistä palollisen herneitä molempiin sieraimiin.


Kuva

Lapsia ei ole pakko kutsua, jos ei halua. Tässä kohtaa kansa jakaantuu kahtia: toiset ovat sitä mieltä, että lapset tekevät häistä iloisen juhlan ja ehdottomasti kuuluvat kaikkiin häihin. Ja toiset sanovat tahdon ilman taustalla kuuluvaa taaperon itkua. Meidän häistä tulee lapsettomat. Jossain vaiheessa iltaa tulee väistämättä väsyitkuja ja ihan pienet lapset eivät välttämättä saa häistä kaikkea irti ja ne voivat olla jopa pelottavat humalaisine sukulaisineen. Jokin ikäraja kannattaa laittaa, 15-vuotias osaa jo käyttäytyä kuin aikuinen. Kutsussa pitääkin selkeästi ilmoittaa, että "juhlimme aikuisten kesken" tai "huomioittehan toiveemme juhlia aikuisten kesken". Olen jo ilmoittanut ystävilleni, että lapset eivät ole häihin tervetulleita ja he ovat suhtautuneet asiaan hyvin. Suvussa on lisäksi muutama ala-asteikäinen lapsi ja yksi taapero. Äidilleni kun kerroin, hän ihmetteli, että ei serkuntyttöäkään? Ei. Miltä ystävistäni tuntuisi, jos serkun lapsi saisi tulla ja heidän ei?


Kuva

Lahjatoiveista mainitseminen kutsutekstissä ei ole etiketin mukaista. Usein tämä ilmaistaankin "lahjatoiveista voi tiedustella ...". Sen sijaan hääinfoon voi laittaa maininnan lahjalistan sijainnista tai toiveesta saada mieluummin rahaa.

Monelle hääparille hankaluuksia tuottaa vastausten saaminen ajoissa. V.p. = vastausta pyydetään ei aina aukene ihan kaikille. Mikäli epäilet vieraidesi joukossa olevan etiketistä tietämättömiä ihmisiä, kirjoita suosiolla "ilmoitathan pääsystäsi tai mahdollisesta esteestä xx.xx. mennessä, p. 555-1234567". Mikäli tästäkin huolimatta joku jättää ilmoittautumatta, ota puhelin kauniiseen käteen ja pirauta. On myös erittäin kohteliasta soittaa ja ilmoittaa pääsystään kutsussa mainittuun numeroon, ei anopille, appiukolle, isoäidille tai muulle. Vastaa numerosta sitten kaaso tai morsian, hän haluaa tietää pääsystäsi. Isoäidillä tai anopilla ei hyvässä lykyssä ole osaa eikä arpaa häiden järjestelyssä.

Kutsuun on hyvä laittaa myös pukeutumisohje, ettei vieraasi tule farkuissa. Vaikka puvun laittaminen häihin pitäisi olla kaikille selvää, näin ei kuitenkaan ole. Kirjoita siis 'tumma puku' kutsun alanurkkaan niin ei tarvitse katsella farkkuja hääkuvissa. Vastaavasti rennompiin häihin voi laittaa pukukoodiksi mitä vain.


Kuva

Pieni sananen kutsujen osoittamisesta. Kirjekuoresta selviää kenet hääpari on kutsunut. Tämä kohta kutsuetiketistä on monelle epäselvä, joten mielestäni tässä kohtaa voi hyvin koko etiketin unohtaa, mikäli ei halua ei-toivottuja deittejä juhliinsa. Monet kuitenkin pitäytyvät etiketissä, joten tässä vähän esimerkkejä.

Matti Meikäläinen = vain Matti, ei deittiä. Ei siis mitään Onnelasta löydettyä yhdenillanjuttua. Sinä et saa tuoda seuralaista.

Matti Meikäläinen avec (ei kuulu pilkkua väliin) = Matti ja hänen tyttöystävänsä, ei taaskaan sitä yhdenillanjuttua Onnelasta. Jos Matilla ei ole vakituista tyttöystävää, hän ei tuo ketään. Hääpari ei aina voi olla täysin tietoinen kaikkien seuraelämästä.

Matti Meikäläinen ja Maija Mollanen = Yhdessä asuva pari, lapsia ei ole kutsuttu.

Matti Meikäläinen ja Maija Mollanen, Kalle Mollanen = Avopari + lapsi.

Matti ja Maija Meikäläinen = Aviopari, lapsia ei ole kutsuttu.

Matti ja Maija Meikäläinen perheineen = No nyt ne lapset on kutsuttu.

Kalle Mollanen = Kalle on muuttanut kotoa pois ja saa näinollen oman kutsun.

Kuten mainitsin, helpoin tapa ehkäistä väärinkäsitykset (joita kuitenkin tulee) on kirjoittaa kirjekuoreen kutsuttujen nimet. Monasti kutsujen lähettämisessä säästellään ja minut ja siskoni usein kutsutaan vanhempieni kutsun mukana, vaikka olen nuoresta iästä huolimatta asustanut muualla jo viiden vuoden ajan. Jos kutsu synttärijuhliin tulee vanhemmilleni ja minua ei ole mainittu, en myöskään koe olevani kutsuttu. Että siinä kohtaa on hyvä ihmetellä, miksi emme siskoni kanssa ole tulleet synttäreille.

Milloin kutsut tulisi lähettää? Hyvänä sääntönä häiden sesonkiaikaan on, että kutsut lähetetään kaksi kuukautta ennen häitä. Tällöin ihmisillä on aikaa sumplia työvuoronsa ja muut menonsa. Pitopalvelulta kannattaa kysyä, milloin he tarvitsevat ruokailijoiden määrän. Vastauksia kannattaa pyytää ainakin kaksi viikkoa ennen juhlia. Onpahan sitten aikaa askarrella pöytäkarttaa ja istumajärjestystä. Ja soitella niiden perään, joista ei ole kuulunut mitään.


Kuva

P.S. Jos järjestät kaksikielisiä häitä, kurkkaa tänne. Sieltä löydät kutsutekstejä monella eri kielellä.
P.P.S. Ja täältä löytää ilmaisia tulostettavia kutsupohjia! Testaa ennen kuin tulostat näitä 200 kpl - joissain ääkköset näkyvät pienillä kirjaimilla, toisissa on piilotettuna jokin englanninkielinen sana (and). Väritkin saa valita itse! Myös Pinterestistä kannattaa hakea "wedding invitation free printable".

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti