tiistai 4. elokuuta 2015

Hääsuunnittelun muistilista osa 2: 0,5-1 vuotta ennen häitä

Iik, häihinne on alle vuosi jäljellä! Kun suurimmat häitä koskevat päätökset on tehty, on nyt aika keskittyä niihin vähän pienempiin päätöksiin. 

1. Lopullinen vieraslista valmiiksi.

Kuva

Teillä on varmaankin suurinpiirtein -käsitys, kuinka monta ihmistä haluatte tai voitte häihinne kutsua. Nyt onkin aika miettiä kenet te sitten ihan oikeasti kutsutte. Muistakaa, että nämä ovat teidän häänne ja te saatte kutsua kenet haluatte. Kutsuetiketti on kuitenkin ihan oma juttunsa ja siitä kirjoittelen toisen kerran. Mutta pääsääntönä on, että jos et voi sietää pikkuserkkujasi, älä kutsu heitä.

2. Suunnittele ja tilaa kutsut (tai askartelutarvikkeet).

Kuva

Samalla kun viimeistelette kutsuttavien vieraiden listaa, kannattaa katsastaa montako kutsua tarvitsee lähettää. Pariskunnille luonnollisesti riittää yksi kutsu, samoin jos koko nelihenkinen perhe asuu saman katon alla. Mutta jos lapset ovat lentäneet pesästä jo useampi vuosi sitten, on ihan kohteliasta lähettää heille omat kutsunsa.

Kuva

No millaisen kutsun sitten tekisitte? Pieni googlettelu tuottaa noin tuhat erilaista kutsuideaa ja siitä saa aikaan vain kauhean paniikin. Yksinkertainen on kaunista ja on hyvin eleganttia jos kutsut peilaavat tulevan juhlan luonnetta. Jos pidätte Halloweenhäät, on enemmän kuin luonnollista, että teemanne näkyy kutsussa.

Kuva

Askartelutarvikkeiden tilauksesta hieman: tilaa tarpeeksi. Kartonkia voi saada samansävyisenä lisää, mutta erien välillä voi olla hienoisia eroja. Lisäksi ylimääräiset askartelutarpeet saa helposti käytettyä tulevaisuudessa synttäri- yms. askarteluun.

Kuva

Teksti on kutsujen olennainen osa. Siitä tulisi käydä ilmi mitkä juhlat on kyseessä, ketkä juhlivat, missä ja koska. Lisäksi kannattaa pyytää ilmoittautumaan juhlaan hyvissä ajoin. Kannattaa kysyä pitopalvelulta, milloin heille pitää ilmoittaa vierasmäärä.

Kuva

Suomessa ei ainakaan vielä kovin suositut STD-kortit (ei sexually transmitted disease, vaan save the date) ovat kovin suosittuja muualla maailmassa. Kesähäitä viettävä morsmaikku voi naamioida joulukortit STD-korteiksi. Me aiomme lähettää STD:t miehen ulkomaisille sukulaisille, jotta kaikilla olisi tarpeeksi aikaa järjestää lomansa ja lentonsa niin, että pääsevät paikalle. Ettei käy niin kuin mulle: loma meni ja häiden ajankohta olikin kaksi viikkoa loman jälkeen. Harmittaa.

3. Palaveeraa juhlatilan ja pitopalvelun kanssa.

Juhlatilan pitäjältä kannattaa kysellä kaikki tarkasti: milloin tila on teidän? Mitä kuuluu hintaan (siivous)? Missä on tupakkapaikka? (Vaikka te ette tupakoisikaan, niin jollakin vieraalla on taatusti tämä kysymys huulillaan heti onnittelujen jälkeen.) Joihinkin juhlatiloihin kuuluu siivous ja maljakoita, joihinkin kuuluu pelkkä tilan käyttö.

Cateringin kanssa kannattaa keskustella menuvaihtoehdoista. On aivan turha maksaa savulohesta, graavi- ja kylmäsavulohesta, katkarapusalaatista ja sillistä jos olette molemmat allergisia kalalle tai ette pidä kalaruuista. Ruuan hintaa voi myös saada hieman laskettua, jos jättää kalliimmat herkut nauttimatta. Hyvä, konstailematon ruoka maistuu useimmille, eikä kukaan muu kuin isotätisi huomauta sillin puuttumisesta. 

Kuva

Samalla kun palaveeraatte, kannattaa myös huomioida vieraiden tiedossa olevat ruoka-aineallergiat. Useimmat sapuskat tehdäänkin jo laktoosittomina, mutta jos juhlavieraiden joukossa on gluteenittomia, kannattaa heillekin tiedustella sapuskaa.

4. Palaveeraa avustajien kanssa.

Kuva

Eli kaasojen ja bestmani(e)n kanssa. Heidän on hyvä tietää, millaisessa paikassa juhlat pidetään ja koska. Kun ideoista ja suunnitelmista keskustelee avoimesti, voi jollekin tulla mieleen asia, joka itseltä oli päässyt kaiken häästressin myöhä unohtumaan. Kuten, että "setä ei pääse kyllä pyörätuolilla tuonne". Heille kannattaa myös näyttää minkä tyylistä juhlaa ollaan tekemässä. Avustajille voi vaikka tulostaa listan heidän tehtävistään selkein ohjein höystettynä, jotta pysyvät kärryillä hääsuunnittelussa.

Kuva

Jo tässä vaiheessa on hyvä antaa avustajille pukeutumisohjeet. Onko kaasoilla samanlaiset puvut, vai saman väriset, mutta eri malliset; tai sallitko kaasojesi itse katsoa kolttunsa sellaiseksi kuin parhaaksi näkee?

5. Mieti sulhasen puku ja asusteet.

Kuva

Jos naisilla on älyttömästi valinnanvaraa morsiuspukujen suhteen, niin on kyllä miehilläkin. Haluaako sulhanen käyttää pukua häidenkin jälkeen? Silloin kannattaa ehkä lähteä ostamaan pukua. Mutta jos sulhanen haluaakin jotakin hienompaa, vaikkapa saketin, kannattaa puku ehkä vuokrata. Pukukankaissa ja väreissä on paljon vaihtoehtoja. Nykyään suositaan ehkä enemmän arkista pukua kuin kiiltävänä hohtavaa frakkia.

Kuva

Kaikkia miehiä ei luonnollisesti pukeutuminen paljoa kiinnosta, etenkään asusteiden kohdalla. Oma sulhaseni lukeutuu ryhmään 'no on mulla vaatteet päällä'. Asusteet juuri viimeistelevät sulhasen häälookin. Liivi vai ei? Plastron, rusetti vai solmio? Ja kengät ja vyö tietenkin sävy sävyyn.

6. Mieti juhlatilan koristeita.

Kuva

Ennen kuin hyökkäät Pinterest sauhuten nettikauppoihin, palaa mielessäsi juhlatilaan. Vanha kartano upeine tapetteineen ja maalauksineen tuskin tarvitsee läjäpäin pompomia ja backdroppeja. Nuorisoseurantalo vaatii taas huomattavasti suuremman määrän koristetta, jotta tila tuntuisi intiimimmältä. Modernia ja minimalistista juhlaa hakevalle koristeiksi riittää kynttilät, valosarjat ja muutamat tarkoin harkitut kukka-asetelmat.

Kuva

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti